De hielprik en de gehoortest

In de eerste week na de geboorte van jullie kindje wordt er door de wijkverpleegkundige wat bloed afgenomen uit de hiel. In een laboratorium wordt dit bloed onderzocht. Het onderzoek is belangrijk, want tijdige opsporing van deze aandoeningen kan zeer ernstige schade aan de lichamelijke en geestelijke ontwikkeling van jullie kindje voorkomen of beperken. De aandoeningen zijn niet te genezen, maar wel goed te behandelen, bijvoorbeeld met medicijnen of een dieet. Deelname is echter niet verplicht. Willen jullie niet meedoen, dan kunnen jullie dit aangeven aan de wijkverpleegkundige. Er zijn voor jullie geen kosten aan het onderzoek verbonden. Dit wordt vergoed vanuit de belastingen die zijn betaald aan de overheid. Jullie ontvangen GEEN bericht als de uitslag van het onderzoek GOED is. In het laboratorium zijn dan geen bijzonderheden gevonden. Soms is de hoeveelheid afgenomen bloed te weinig voor het onderzoek. Dan adviseren we om de hielprik opnieuw af te laten nemen. Willen jullie weten om welke aandoeningen het precies gaat? Kijken jullie dan op de website van het RIVM: www.rivm.nl/hielprik. Daar staat een korte beschrijving van de aandoeningen.

De gehoortest wordt gelijk met de hielprik gedaan. De wijkverpleegkundige van de JGZ (Jeugd Gezondheids Zorg) komt hiervoor gewoon bij jullie thuis. Er wordt geen afspraak voor gemaakt, ze gaan er gewoon vanuit dat jullie de baby de eerste week thuis is. Ze komen over het algemeen tussen de 5e en de 8e dag na de geboorte. Er is gebleken dat de vroege gehoortest bij baby’s betrouwbaarder is. Bij de neonatale gehoorscreening wordt getest of het middenoor en het binnenoor van de baby goed functioneren.

De baby krijgt een dopje in het oor. Het screeningsapparaat stuurt geluid het oor in en een gezond oor stuurt terugkomende geluidjes. Deze worden via een microfoontje in het dopje geregistreerd. Die moeten binnen een bepaalde norm zijn. Door verschillende oorzaken kan het zijn dat de test negatief uitvalt. De test wordt dan herhaald en als deze ook onvoldoende blijkt, wordt er een uitgebreidere test uitgevoerd. Voor meer informatie kijk op; www.rivm.nl/gehoorscreening

Ben je zwanger, of wil je graag zwanger worden?
Wij staan je graag bij met advies!

Contact opnemen