Medische echo's

In de zwangerschap zijn er een aantal momenten waarop een medische echo gemaakt kan worden. Deze echo’s hebben verschillende doelen, hieronder kan je daar meer informatie over vinden. Medische echo’s worden altijd vergoed door je zorgverzekeraar. Voor meer informatie over de mogelijke nadelige effecten bij echo’s willen we je graag verwijzen naar het artikel over echo’s.

Vitaliteitsecho
De vitaliteitsecho is ervoor bedoeld om (de eerste) tekenen van een zwangerschap in de baarmoeder te kunnen aantonen. Deze echo spreken we af, indien gewenst, tussen de 7 en 8 weken zwangerschap.

De echo wordt in principe uitwendig gedaan en daarom is een gevulde blaas nodig. De reden hiervoor is dat bij 7-8 weken de baarmoeder nog vrij klein is en zich nog achter het schaambeen bevindt. Een gevulde blaas duwt de baarmoeder iets omhoog waardoor deze bij een uitwendige echo beter in beeld te brengen is. Mocht er ondanks de gevulde blaas geen goed beeld te verkrijgen zijn, dan zullen we voorstellen de echo inwendig te doen óf de echo een week later te herhalen.

Met de vitaliteitsecho stellen we nog niet de precieze zwangerschapsduur vast. Hiervoor maken we iets later in de zwangerschap een termijnecho.

Termijnecho
De termijnecho is ervoor bedoeld een precieze zwangerschapsduur vast te stellen. Alle zwangeren krijgen deze echo aangeboden. Een uitgerekende datum is namelijk met een termijnecho betrouwbaarder vast te stellen dan met een berekening vanaf de laatste menstruatiedatum.
Deze echo vindt plaats rond de 10-12 weken in de zwangerschap.

In principe wordt de termijnecho uitwendig gemaakt. Hiervoor willen we graag dat je een gevulde blaas hebt. De gevulde blaas duwt de baarmoeder iets omhoog waardoor deze duidelijker te zien is. Mocht het zo zijn dat de uitwendige echo een onvoldoende duidelijk beeld geeft, dan stellen we voor om de echo inwendig te doen, óf deze een week later te herhalen.

Echo bloedverlies
Bij deze echo kijken we of we een oorzaak kunnen vinden voor als je bloedverlies hebt. Deze echo wordt alleen gedaan als het bloedverlies dat de zwangere heeft daar aanleiding toe geeft. Er wordt dus niet altijd bij bloedverlies een echo gemaakt, dit hangt af van het bloedverlies en de gehele situatie waarin dat bloedverlies plaatsvind.

13 weken echo
De 13 wekenecho is een medisch onderzoek naar lichamelijke afwijkingen bij jullie kind. De 13 wekenecho lijkt veel op de 20 wekenecho. Bij beide onderzoeken kijkt een speciaal daarvoor opgeleide echoscopist met een echo apparaat uitgebreid naar jullie kind.

De 13 wekenecho kan worden verricht van 12+3 tot en met 14+3 weken zwangerschap. Bij deze echo kijkt de echoscopist nadrukkelijk niet of het een jongen of een meisje is.

De 13 weken echo vindt plaats in een echocentrum, of indien nodig bij de gynaecoloog. Voor deze echo verwijzen wij je. Lees hier meer over de 13 weken echo. (link naar https://www.pns.nl/13-wekenecho)

20 weken echo
De 20 wekenecho is ook een medisch onderzoek naar lichamelijke afwijkingen bij jullie kind. Deze echo lijkt veel op de 13 weken echo, echter is jullie kindje alweer een stuk groter geworden waardoor er meer te zien is op de 20 weken echo.

De 20 wekenecho kan worden verricht tussen de 18 en 22 weken van de zwangerschap, maar het heeft de voorkeur om de echo voor de 21 weken plaats te laten vinden.

De 20 wekenecho vindt plaats in een echocentrum, of indien nodig bij de gynaecoloog. Voor deze echo verwijzen wij je. Lees hier meer over de 20 wekenecho. (link naar https://www.pns.nl/20-wekenecho)

Groeiecho
Op indicatie zetten we groeiecho’s in om de groei van de baby te vervolgen. Het kan zijn dat je in aanmerking komt voor een groeiecho door het geboortegewicht van een eventueel eerder kindje, doordat je BMI wat hoger of lager is, doordat de 20 wekenecho daar aanleiding toe geeft, of omdat de verloskundige bij het uitwendig onderzoek van de buik twijfelt aan de groei van je kindje en een groeiecho met jullie wil inplannen.

Liggingsecho
Aan het einde van de zwangerschap is er de mogelijkheid om een liggingsecho te maken. De liggingsecho voeren wij uit rond 36 weken zwangerschapsduur. Op de echo is inmiddels weinig te zien, omdat het kindje is gegroeid en vaak al met het hoofdje in het bekken ligt. De echo is alleen bedoeld om er zeker van te zijn dat je kindje met het hoofdje naar beneden ligt. Daarnaast kijken we nog naar de groei van je kindje.

Ben je zwanger, of wil je graag zwanger worden?
Wij staan je graag bij met advies!

Contact opnemen