Informatie nazorg na het klieven van de tongriem
Omdat er voedingsproblemen waren bij het (borst)voeden van je baby, is zojuist de tongriem gekliefd.
Na het klieven van de tongriem is goede nazorg heel belangrijk.
In deze brief lees je welke nazorg je aan je baby moet geven. Lees dit aandachtig door!
Nabloeding
Het wondje kan soms in kleine mate nabloeden. Er kan dan wat bloed in het speeksel zitten of de ontlasting donker verkleuren. Ook bij het aanraken van het wondje kan het even nabloeden. Dit kan geen kwaad.
Je kunt eventueel wat druk uitoefenen op het wondje middels een gaasje met moedermelk. Blijft het wondje bloeden tussen de oefeningen door dan mag u altijd contact opnemen.
Genezing
De genezing kan van enkele dagen tot een week duren. De wond ziet er diamantvormig/ruitvormig uit. De wond lijkt eerst op een schaafwondje en verandert na enkele dagen in een witgele kleur. Het wondje kan er soms ontstoken uitziet doordat de kleur het idee van pusvorming geeft. Dit is echter de normale genezing van de slijmvliezen. (zie afbeelding)
Nazorg
De tong krijgt na de behandeling meer mogelijkheden om te bewegen, maar dit gebeurt niet altijd vanzelf. De wondgenezing in de mond is altijd erg snel waardoor het wondje soms kan verkleven.
Het is belangrijk dit te voorkomen.
- De onderstaande beschreven nazorg moet minimaal 2-3 weken worden gedaan
- Was de handen en zorg voor schone en korte nagels
- Bij voorkeur tijdens of na iedere voeding. In moedermelk zitten pijnstillende stoffen en de suikers in de melk zorgen voor snellere genezing. Maak hier gebruik van. Het advies is om de oefeningen tijdens het wisselen tussen de borsten uit te voeren, zodat de baby pijnstilling heeft gekregen.
- Laat maximaal 5 uur tussen de oefeningen
- De oefeningen duren 15-30 seconden
- Verwacht niet gelijk verbetering, soms duurt het enkele weken voordat er vooruitgang is, vooral als de baby al wat ouder is.
Oefeningen
- Voeden (aan de borst) is een goede oefening
- Wondmassage: masseer voorzichtig 5 a 6 keer per 24 uur het wondje.
- Masseer de onderkaak, doe alsof je de tanden poetst met de top van de vinger om het zijwaarts bewegen van de tong te stimuleren
- Masseer het verhemelte met een vinger zijwaarts
- Kin, neuspunt en bovenlip aanraken om het wijd opendoen van mondje uit te lokken
- De vinger laten aanzuigen: licht aan de vinger trekken zodat de baby dit steviger probeert vast te houden
- Tong wandelen: laat de baby de vinger aanzuigen, draai de vinger om en loop stapje voor stapje over de tong naar buiten. Dit is om het cuppen te stimuleren om zo de tepel of speen vast te houden in de mond
- Zachte stretch: voer deze uit tijdens het slapen. Druk voorzichtig met de duim of wijsvinger net achter het harde gedeelte van de onderkaak de kaak omhoog. Hiermee duw je de tong tegen het gehemelte aan. Houd even vast en wacht een ademhaling of een slikbeweging af. Vervolgens open voorzichtig het mondje door met de vinger de kin naar beneden te bewegen. De tong zal aangezogen zijn tegen het verhemelte. En bij een maximale opening van de mond zal deze pas loslaten
- Maak er een leuk spelletje van. Zing of babbel gezellig met je baby
Om de oefeningen te bekijken zie onderstaande links
https://www.youtube.com/watch?v=2JMcbF85ehs
Pijn en ongemak na de behandeling
- Baby’s kunnen na de behandeling de eerste 24-48 uur tot enkele dagen na de ingreep wat onrustig en/of huilerig zijn
- Huid op Huid contact biedt troost en heeft een pijnstillende werking. Neem je baby veel bij je
- Zo nodig kan medicatie ter pijnbestrijding worden gegeven. Hiervoor kan het beste paracetamol zetpil worden gegeven (60 mg) max 3 per 24 uur.
Voeding
- Nieuwe bewegingsmogelijkheden kunnen onwennig zijn voor de baby, zodat het drinken moeizamer gaat. Geef de voeding dan eventueel met lepeltje, cupje of flesje
- Melk in de buik van de baby heeft de hoogste prioriteit. Als de baby onrustig wordt van de oefeningen, doe de oefeningen dan op een ander moment.
Speengebruik
De beste speen is geen speen. Maar we realiseren ons dat het soms prettig kan zijn om uw baby gerust te stellen met een speen. Het nadeel van een speen is dat het kind een verkeerd mondgedrag aanleert. De normale positie van de tong in rust is dat de tong tegen het verhemelte ligt. De tong geeft op deze manier druk tegen het verhemelte, wat de juiste ontwikkeling van de bovenkaak stimuleert. Tijdens speengebruik ligt de tong laag in de mond. (onder de speen) wat nadelige gevolgen heeft voor de kaakontwikkeling.
Als je zorgen hebt, neem dan contact op met je verloskundige of met een lactatiekundige.