Het nageboorte tijdperk

De baby is er! Wat nu?
Het is je gelukt, of je nu gewoon bent bevallen of met een beetje of meer hulp, je hebt een wondertje gebaart! Een hele prestatie! Even bijkomen en dan? De placenta wil er nog uit, er is nu een baby. What’s next?

  • De nageboorte
  • Geen hechtingen of wel?
  • Eerste keer aan de borst
  • Eerste flesje
  • En daarna?

De nageboorte
Als je baby’tje op je borst ligt zal de placenta, ook wel nageboorte, meestal binnen een kwartier tot half uur geboren worden. Bij een keizersnede haalt de gynaecoloog de placenta er meteen uit. Soms laat de placenta even op zich wachten. Dan krijg je een prik in je been met wat extra van het hormoon wat je lichaam al die uren al heeft aangemaakt; Oxytocine. Dit helpt de baarmoeder goed samen te trekken waardoor de placenta gemakkelijker loslaat en hiermee het bloedverlies beperkt blijft. Heel af en toe wil de placenta niet vanzelf komen, dan is het nodig om de placenta er op de operatiekamer uit te halen. Dit doet de gynaecoloog en zal gebeuren met verdoving. Hiervoor moeten we dus naar het ziekenhuis als je hier nog niet was. Dat is natuurlijk vervelend omdat de eerste momenten met je kindje hierdoor onderbroken worden en je gescheiden wordt van je kind. Toch is het belangrijk dat de placenta snel komt omdat het anders veel bloedverlies kan veroorzaken waardoor je herstel trager zal verlopen.

Over de prik in je been of het geven van Oxytocine via het infuus, mocht je die hebben, doen negatieve verhalen de ronde en mensen geven met regelmaat aan dat ze deze injectie liever niet willen. Als je met een van ons bevalt zullen we deze injectie enkel geven indien we daartoe een aanleiding hebben. Beval je onder begeleiding van iemand in het ziekenhuis dan krijg je deze injectie in principe standaard. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat de injectie binnen 5 minuten z’n werk doet en ook binnen een half uur alweer is uitgewerkt. Een fabeltje is dus dat je daardoor meer naweeën hebt in je kraambed. Feit is dat de oxytocine een lichaamseigen stof is. Er zijn dus geen bijwerking van bekend, behalve de werking die het moet hebben; samentrekkingen van de baarmoeder voor de geboorte van de placenta en het beperken van bloedverlies. Uit het laatste onderzoek is gebleken dat het zelfs een positief effect heeft op het op gang komen van de borstvoeding en dat is niet zo gek, want daarin speelt Oxytocine ook een grote rol. Goed om te weten dus.

Geen hechtingen of wel?
Als de placenta geboren is kijken we vaak direct of het nodig is om te hechten. Als we een knip hebben gegeven (dit komt maar weinig voor), dan moeten we altijd hechten. Als we niet hebben geknipt dan komt het regelmatig voor dat de spierlaag en of het stukje huid tussen de vagina en de anus een beetje of meer gescheurd is. Afhankelijk van hoe ver het ingescheurd is, kijken we of het nodig is om dit wel of niet te hechten. Dit doen we altijd met oplosbaar draad en met plaatselijke verdoving. Hechten doen we liefst zo snel mogelijk aangezien je er dan het minste last van hebt, hoe langer we wachten hoe gevoeliger en vervelender het wordt. Dit doen we in overleg met jullie, we willen niet de eerste momenten met je kind en de eerste voeding verstoren.

Eerste keer aan de borst
Indien je borstvoeding gaat geven, is het goed om het kindje binnen een uur na de geboorte aan je borst te laten drinken. Je kindje is op dit moment het meest wakker en de zuigreflex is dan het krachtigst. Indien je kindje nu goed drinkt is dit tevens het moment dat je kindje zichzelf inprent hoe het moet drinken en dit komt ten goede aan alle keren die gaan volgen op deze eerste keer. Er zijn een aantal dingen die erg belangrijk zijn bij die eerste keer aan de borst:

Leg je kindje met zijn of haar buik op jouw buik, zodat de baby zelf kan kruipen naar je borst en leg de baby met het hoofdje niet boven je borsten, maar iets eronder. Baby’s kruipen nl makkelijker naar boven, ipv naar onder. ondersteun je baby onder de voetjes, zo kan je baby zich afzetten tegen jouw handen en met je andere hand steun je je baby bij de schouders zodat je baby niet van je buik glijd. Het hoofdje van de baby behoeft eigenlijk nooit steun als het bij jou op de buik ligt. De baby gebruikt zijn of haar handjes om te zoeken naar je tepel, stop deze niet weg als de baby dicht bij de tepel is, hij of zij zal de handjes vanzelf aan de kant doen als hij of zij klaar is om te happen. Bovendien zorgt het knijpen en bewegen van de handjes bij de tepel voor de productie van hormonen waardoor de borstvoeding beter op gang komt.

Heb geduld. Als de baby even stopt met zoeken, dan neemt hij of zij even pauze, het kost best veel energie. Als de baby stopt en aan het kijken is en hij of zij kijkt je aan, maak dan contact, praat tegen de baby. Precies dit kleine intieme stukje kunnen ze scherp zien, dat is niet voor niets!

Het zoeken van de baby naar de borst het eerste uur na geboorte is een reflex. Deze reflex blijft enkele dagen tot weken bestaan. Als je dus niet direct na de geboorte dit moment hebt gehad, boots dit moment dan na. Leg de baby dan zo vaak als je wilt, maar in ieder geval als de baby niet goed aanhapt en niet goed aangeeft dat hij of zij wil drinken, bloot op je blote buik, als de baby rustig is of slaapt. Dus niet pas als de baby huilt van de honger, maar echt minimaal een uur daarvoor. Zo wordt de baby wakker op je buik en zal instinctmatig gaan zoeken naar je borst. Zo heb je kans dat de baby als het ware “gereset” wordt en alsnog ineens goed gaat drinken en beter aanhapt vanaf dat moment.

Een extra voordeel van het drinken aan je borst binnen dit uur is dat er hierbij hormonen vrijkomen (waaronder Oxytocine) die ervoor zorgen dat de baarmoeder goed samentrekt waardoor de wond die de placenta achterlaat in je baarmoeder snel kleiner wordt en je hierdoor ook weer minder bloed verliest.

Klik hier voor een filmpje op youtube met uitleg over het eerste uur na de geboorte en waar je een baby die net geboren is zelf ziet zoeken naar de borst. Hier is goed te zien dat geduld erg belangrijk is.

Eerste flesje
Ook als je flesvoeding geeft, krijgt je kindje ongeveer binnen 1 uur na de geboorte het eerste flesje. Meestal krijgt je kindje de eerste dag 10 ml per keer, ongeveer elke 3 uur. De tweede dag 20 ml per keer enzovoort.

En daarna?
Wat eten en stijf staan van de adrenaline. Weer een hormoon! Lekker douchen of gewassen worden op bed. Heerlijk terug in een schoon bed, of naar huis als je in het ziekenhuis was. De eerste uren na de bevalling ben je echt aan het bijkomen en beseffen wat er allemaal is gebeurt. De bevalling komt nog een paar keer voorbij in je hoofd en je aandacht gaat volledig uit naar je kind en iedereen die je wilt vertellen van dit wonder! De eerste bezoekjes komen op gang en de eerste informatie over deze nieuwe fase komt van alle kanten binnen.

Je kraamweek is officieel begonnen! Nu begint de volgende klus: herstellen van de bevalling, het leren kennen van je kind en zorgen voor je kind. Een heftige, maar ook heel bijzonder tijd!

Ben je zwanger, of wil je graag zwanger worden?
Wij staan je graag bij met advies!

Contact opnemen