Prenatale onderzoeken

“Als het maar gezond is” Dit is een veel gehoorde uitspraak van mensen.
Gezond zijn is een begrip dat je op meerdere manieren kunt uitleggen. Eén ervan is natuurlijk lichamelijke gezondheid. Een ander is geestelijke/verstandelijke gezondheid. Is gezond zijn en gelukkig zijn hetzelfde? Eén van de vragen die ook tijdens je zwangerschap naar boven komt. Er zijn in de zwangerschap namelijk onderzoeken mogelijk om een aantal problemen bij je kindje op te sporen die afwijkingen geven op lichamelijk en geestelijk/verstandelijk vlak. Aan jullie de keuze wat je belangrijk vindt voor je ongeboren kind, je eventuele andere kinderen en jullie zelf.

Prenatale onderzoeken
Als je zwanger bent heb je de keuze om onderzoek te doen naar bepaalde afwijkingen bij jullie kindje. Dit wordt prenatale screening genoemd. Er zijn verschillende soorten screening waar je in de zwangerschap gebruik van kunt maken. Bijvoorbeeld de down/edwards/patau screening, de 13 weken- en de 20 weken echo. Je beslist zelf of je gebruik maakt van dit aanbod.

Kijk voor meer informatie hierover op prenatale screening.

Tijdens het intakegesprek bespreken wij de mogelijkheden van prenatale screening en kunnen jullie tijdens het speciale gesprek, ook wel counselingsgesprek genoemd, hierover met alle vragen bij ons terecht.

Onder prenatale screening valt ook het opsporen van o.a. infectieziekten met het bloedonderzoek bij de eerste controle, hier gaan we bij controles verder op in.

Down, edwards- en patauscreening
Je kunt onderzoek laten doen naar de kans op een kindje met het syndroom van Down en 2 andere, veel zeldzamere chromosoomafwijkingen. Dit kan met de NIPT. De NIPT is een bloedtest waarbij het bloed van de moeder wordt gebruikt om te kijken of het kindje mogelijk trisomie 21 (Syndroom van Down), 18 of 13 heeft.

Klik hier voor meer informatie over de screening of download hier de brochure. Deze is in meerdere vertalingen beschikbaar.

De 13 weken echo (aangeboden binnen een wetenschappelijke studie)
De 13 wekenecho is een echo onderzoek naar lichamelijke afwijkingen bij je kind. Je kindje is dan nog klein, maar sommige, vaak ernstige afwijkingen zijn wel te zien. Als je kiest voor de 13 weken echo, dan doe je automatisch mee aan een wetenschappelijke studie.

Klik hier voor meer informatie over de 13 weken echo.

De 20 weken echo
Ook is er onderzoek mogelijk naar lichamelijke afwijkingen die bij een echo te zien zijn, denk bijvoorbeeld aan een open ruggetje of een hartafwijking. Dit wordt onderzocht met de 20-weken echo.

Klik hier voor meer informatie over de 20 weken echo of download hier de brochure. Deze is in meerdere vertalingen beschikbaar.

Ben je zwanger, of wil je graag zwanger worden?
Wij staan je graag bij met advies!

Contact opnemen