Vaccinatie kinkhoest

Vaccinatie tegen kinkhoest in de zwangerschap
Jonge baby’s zijn de eerste maanden nog niet of onvoldoende beschermd tegen kinkhoest en juist bij deze groep kan kinkhoest ernstig verlopen. Een vaccinatie tegen kinkhoest of het doormaken van een kinkhoestinfectie geeft tijdelijk bescherming, maar niet levenslang. Het is dan ook mogelijk dat tieners en volwassenen die tijdens hun jeugd gevaccineerd zijn of kinkhoest hebben gehad, toch kinkhoest krijgen. Wel verloopt een kinkhoestinfectie over het algemeen milder bij iemand die ooit gevaccineerd is of al eerder een kinkhoestinfectie heeft doorgemaakt. In Nederland worden ouders wanneer hun kind twee maanden oud is via het Rijksvaccinatieprogramma een inenting aangeboden tegen o.a. kinkhoest. Dat betekent dat je baby de eerste 2-3 maanden relatief onbeschermd is tegen kinkhoest.

Nu kun je ervoor kiezen om je tijdens je zwangerschap (opnieuw) te laten vaccineren tegen o.a. kinkhoest (het kinkhoestvaccin is niet los verkrijgbaar, dus je krijgt een vaccin tegen kinkhoest, maar ook tegen Difterie en Tetanus). Het idee hierachter is dat je hiermee je baby ook de eerste maanden na de geboorte antistoffen tegen kinkhoest meegeeft.

Meer informatie kan je vinden op de website van het RIVM.

Maak een goed geïnformeerde keuze!

Als je je wilt laten vaccineren, dan kan het via de GGD; bijvoorbeeld bij GGD Gelderland-Midden. Een afspraak maken kan via telefoonnummer 088 355 5100 of via de website. De vaccinatie wordt vergoed.

Ben je zwanger, of wil je graag zwanger worden?
Wij staan je graag bij met advies!

Contact opnemen