Erfelijkheid, wat geef je door aan je kind?

Komen er ziekten voor in je familie of in de familie van je partner? Sommige ziekten zijn erfelijk en zou je kunnen doorgeven aan je toekomstige of ongeboren kind. In sommige gevallen kun je al voor je zwanger bent onderzoek laten doen naar dragerschap op bepaalde ziekten.

Wanneer je meer kans hebt op het doorgeven van een erfelijke ziekte is;

  • Wanneer in jouw familie of in de familie van je partner (mogelijk) een erfelijke ziekte voorkomt. Ook als je jong overleden familieleden hebt, of als jij (of een familielid) meerdere miskramen hebt gehad of een doodgeboren kindje, kan dit wijzen op een erfelijke ziekte.
  • Wanneer jouw ouders of de ouders van je partner familie van elkaar zijn, bijvoorbeeld (achter)neef en (achter)nicht; of als jullie zelf familie van elkaar zijn.
  • Wanneer jouw ouders of voorouders of die van je partner uit een gebied komen waar een bepaalde erfelijke ziekte vaker voorkomt. Bijvoorbeeld sikkelcelziekte en thalassemie komen vaker voor bij mensen uit Afrika, landen rond de Middellandse Zee, het Midden-Oosten, Azië, Suriname, de Antillen en het Caribische gebied. CF (taaislijmziekte) komt juist weer vaker voor in West-Europa.

Kijk voor meer informatie over erfelijke ziekten op www.erfelijkheid.nl.

Ben je zwanger, of wil je graag zwanger worden?
Wij staan je graag bij met advies!

Contact opnemen