Geboorteplan

Is een geboorteplan echt nodig? Je kunt toch niets plannen?
Nee, je kunt niets plannen, dat klopt. Maar je kunt wel nadenken over wat je wellicht prettig vindt of wat niet. Misschien zijn er wel specifieke dingen waar je tegenop ziet of je zorgen over maakt, dan is het fijn om dat met ons te bespreken.

Wat is een geboorteplan?
In onze praktijk bieden we alle ruimte voor het schrijven van een geboorteplan. Dit plan bespreken we uitgebreid met je tijdens een speciaal daarvoor gemaakte controle-afspraak als je ongeveer 32 tot 34 weken zwanger bent.

Een geboorteplan is een document waar je wensen en ideeën rondom je bevalling vastgelegd zijn. Dit kan helderheid aan jezelf geven en aan de mensen die je begeleiden. Sommige mensen hebben helemaal geen beeld bij hun bevalling en laten alles op zich af komen, anderen hebben juist een heel specifiek beeld van hoe ze graag willen dat het gaat lopen. In beide gevallen is het goed om na te denken over wat je juist wel of niet zou willen tijdens je bevalling.
Zo zorg je dat je zoveel mogelijk zelf de regie kan voeren over een van de belangrijkste gebeurtenissen in jullie leven.

Hoe maak ik een geboorteplan?
Een geboorteplan kun je zo uitgebreid maken als je zelf wilt. Voorbeelden kun je vinden op de website van onze beroepsorganisatie speciaal voor jou gemaakt;

Onder downloads kan je een uitgebreid format vinden om je persoonlijke geboorteplan te maken. Begin met je te oriënteren, verzamel gegevens uit boeken of van internet over bevallen. Wat goed is om te weten is dat wij standaard al de navelstreng laten uitkloppen, niet standaard een prik met oxytocine geven om de placenta sneller te laten komen en dat we het eerste gouden uur hanteren. Dat wil zeggen dat, zolang alles goed gaat met moeder en kind, de baby het eerste uur huid op huid bij moeder ligt om aan elkaar te wennen en met de eerste voeding te oefenen. Na dit uur gaan we de baby pas nakijken en wegen.

Als aanvulling op het geboorteplan is het ook goed om na te denken hoe je je voorbereid op je kraamtijd. Hiervoor kun je een persoonlijk kraambedplan maken. Een paar onderwerpen om over na te denken zijn:

  • De omgeving waar je wilt bevallen; een ruimte waar je je prettig voelt baart makkelijker. Denk aan warmte, rust, muziek etc.
  • De begeleiders; wie wil je bij de bevalling en wie niet, denkt daarbij aan stagiaires, kinderen, een vriendin, je moeder.
  • Omgaan met pijn; zorg voor warmte, rust en ontspanning om de hormonen oxytocine en endorfine hun werk te laten doen. Adrenaline door angst, kou en stress werkt dit tegen. Iedereen ervaart pijn anders, de pijn kan je draaglijk maken door mee te gaan in de pijn en positief te blijven. Bedenk voor jezelf dat pijnstilling bijna altijd mogelijk is. Klik hier voor meer informatie over pijn bij de bevalling en voor pijnbestrijdingsmogelijkheden.
  • Bevallen en water; een douche of bad tijdens de bevalling kan je voor veel doeleinden gebruiken, als pijnstilling, voor ontspanning of om in te bevallen. Kijk voor meer informatie over een badbevalling op de website van de Oerbron.
  • Houdingen; verschillende houdingen zoeken tijdens de bevalling is een goede manier om met je pijn om te gaan en je in jezelf terug te trekken. Zorg voor een houding waarin je tussen de weeën goed kunt ontspannen. evt. rugmassage door je partner is prettig bij rugweeën. Bedenk hoe je graag wilt persen, maar het kan op dat moment anders voelen en beval je in een andere houding dan dat je bedacht had. Een baarkruk hebben we altijd bij ons.
  • Na de geboorte; neem rustig de tijd om kennis te maken met jullie kind, wie gaat de navelstreng doorknippen en wat willen jullie doen met de placenta.
  • Borstvoeding; als je borstvoeding wilt geven lees dan ons borstvoedingsbeleid goed door en schrijf op wat je belangrijk vindt. Ga je flesvoeding geven, geef dan aan wie het eerste flesje wilt geven.

Bespreek je geboorteplan met degene die de bevalling met jullie doorspreekt rond 32-34 weken zwangerschap. Als je al weet dat je in het ziekenhuis moet bevallen, maak dan een kopie voor het ziekenhuis en bespreek evt. je geboorteplan op de poli als je daar komt voor je bevalling.

Ten slotte:
Schrijf na de bevalling je ervaringen voor jezelf op. Dan kan je later nog eens teruglezen hoe je je de bevalling van tevoren had voorgesteld en hoe het uiteindelijk is gegaan.

Ben je zwanger, of wil je graag zwanger worden?
Wij staan je graag bij met advies!

Contact opnemen