Regelzaken voor de bevalling

Wat heb je nodig en wat zet je klaar?
Goed voorbereid aan je bevalling beginnen is wel zo ontspannen en ontspannen is juist een voorwaarde om goed te kunnen bevallen. Het loont dus om te zorgen dat je je tijdens je bevalling nergens meer druk om hoeft te maken en alles wat je nodig hebt klaar staat of zo gepakt kan worden. Hieronder een lijstje van dingen die je nodig hebt voor een bevalling;

 • Kraampakket
  Wat je in ieder geval nodig hebt tijdens de bevalling is het kraampakket. Afhankelijk van je verzekering heb je die thuisgestuurd gekregen en anders kan je hem zelf aanschaffen bij de drogist of apotheek. In dit kraampakket zit vaak ook een bedzeil, maar het is erg warm om deze al op je bed te liggen als je nog niet aan het bevallen bent. Bij de HEMA verkopen ze matrashoezen die waterdicht zijn, maar met een stoffen bovenkant, hierdoor zweet het een stuk minder ’s nachts en is je matras wel beschermd als je vliezen zouden breken.
 • Klossen om je bed op de juiste hoogte te krijgen, en ondersteek
  Ongeveer drie weken voor de uitgerekende datum moet je bed op de goede hoogte worden gebracht dmv klossen, kratjes of blokken (liefst 80 cm hoog gerekend vanaf de grond tot aan de bovenkant van het matras). De klossen en andere praktische hulpmiddelen kan je lenen bij de thuiszorgwinkel of bestellen bij MediPoint (088-1020100) deze organisatie kan de spullen bij je thuis afleveren en weer ophalen.
 • De tas of koffer voor het ziekenhuis
  Probeer ook alvast een koffertje klaar te zetten met wat spullen voor als je onverhoopt naar het ziekenhuis moet. Op dat moment is er vaak weinig tijd. In het koffertje moet in ieder geval je fototoestel zitten en het ponskaartje van het ziekenhuis (als je die hebt). Verder wat kleding, toiletartikelen en kleertjes voor de baby.
 • Overige
  Wat er verder nog klaargezet mag worden zijn twee emmers en twee vuilniszakken. Zorg dat je alle telefoonnummers bij de hand hebt, van de verloskundige en het kraamcentrum, maar ook van familie en vrienden. Ook heel belangrijk: fototoestel en videocamera, beide met extra batterijen en ev. extra rolletje/kaart/bandje.
 • Oppas
  Tot slot voor de mensen voor wie dit niet de eerste baby is, regel oppas voor de andere kinderen.

Wat zet je verder klaar, waar zorg je voor, waar denk je aan?
Voor een thuisbevalling mag je een aantal spullen klaarzetten van te voren. Zorg dat de spullen die hierboven beschreven worden binnen handbereik zijn. De kamer waarin je bevalt moet goed toegankelijk zijn en verwarmd kunnen worden. Ook goede verlichting is noodzakelijk, evt een extra lamp of looplamp.

Je huis moet goed bereikbaar zijn, evt omleidingen vermelden en wellicht een routebeschrijving als het lastig te vinden is. Zorg dat er ’s nachts buitenverlichting aan kan en of dat het huisnummer goed zichtbaar is. In het donker is alles lastiger te vinden! Een volle tank en een fototoestel of telefoon die goede foto’s maakt is ook een aanrader.

Aan het einde van je zwangerschap mag je een tas klaar maken voor als je in het ziekenhuis wilt of moet bevallen. Ook als je thuis wilt bevallen is het aan te raden dit al voor de bevalling te doen. In die tas stop je logeerspullen voor jezelf, kleding voor de baby, verzekeringspapieren en ID. Zet de maxicosi ook alvast klaar en een extra dekentje.

Heb je kinderen of huisdieren regel dan oppas voor ze.

Ben je zwanger, of wil je graag zwanger worden?
Wij staan je graag bij met advies!

Contact opnemen