Vochtverlies

Gebroken vliezen of iets anders?

Bij vochtverlies tijdens de zwangerschap denkt iedereen natuurlijk meteen aan vruchtwater. Toch komt vochtverlies best vaak voor in de zwangerschap, maar heeft dat vaak helemaal niets met vruchtwater te maken. Hieronder hopen we je wat duidelijkheid te geven zodat je zelf redelijk makkelijk kunt herkennen wat je verliest.

Vochtverlies
Onder invloed van je zwangerschapshormonen produceert de baarmoederhals en de wand van de vagina vocht en slijm. Al vrij snel na de bevruchting kan je merken dat de hoeveelheid aan afscheiding toeneemt. Vaak wordt de afscheiding ook wat dunner en meer waterig. Hoe verder je komt in de zwangerschap hoe meer afscheiding je vaak verliest. Dit is heel normaal en biedt bescherming aan mogelijke infecties van je vagina en straks geboortekanaal.

Aan het einde van je zwangerschap moet je natuurlijk letten op vruchtwaterverlies, maar juist nu kan je behoorlijk last hebben van behoorlijk veel en waterige afscheiding. Soms is het dus lastig om te herkennen of het gaat om afscheiding of vruchtwater. Hieronder de belangrijkste verschillen.

  • vruchtwater is altijd helder als water met soms wat vlokjes. Afscheiding blijft altijd wittig zoals verdunde bodylotion.
  • vruchtwater plakt niet. Alhoewel afscheiding behoorlijk waterig kan zijn blijft deze altijd een beetje slijmerig.
  • als je vliezen gebroken zijn, dan verlies je vaak flinke gutsen en is het niet te verwarren met afscheiding. Soms is het wat minder of niet duidelijk, maar het is zeer onwaarschijnlijk dat je een paar uren helemaal geen vocht verliest. Vruchtwater blijft vaak een klein beetje sijpelen.

Neem bij twijfel altijd contact met ons op en ook hier geldt net als bij bloedverlies: bewaar zoveel mogelijk van wat je hebt verloren en gezien, vangt indien mogelijk iets op zodat we het eventueel samen kunnen beoordelen.

Tips:

  • Als je vochtverlies hebt en je twijfelt, doe dan een boterhamzakje in je onderbroek en loop hier even mee rond. Zo kun je wat vocht opvangen en is het duidelijk of het afscheiding is of vruchtwater.
  • Als we het met je gaan hebben over de bevalling tijdens de zwangerschapscontroles leggen we ook uit dat als je vliezen breken we willen dat je kijkt naar de kleur van het vruchtwater. Dit is het beste te zien op een kraamverband uit je kraampakket. Die is wit. In een onderbroek, zeker een gekleurde is dit niet goed te zien.
  • Je kunt in de zwangerschap je matras beschermen tegen het mogelijk verliezen van vocht of vruchtwater. In je kraampakket zit een zeiltje, maar de meeste mensen gebruiken dit niet. Het zweet verschrikkelijk en kraakt vaak waardoor je geen oog meer dicht doet. Er zijn matrashoezen te koop die geen vocht doorlaten en ook een katoenen deel hebben, waardoor het een stuk minder zweet, maar toch je matras beschermd is. Ook kan je een paar badlakens onder je matrasovertrek leggen. Dit is als je gemiddeld vruchtwater hebt en je vliezen breken echt voldoende om het eerste beetje vruchtwater op te vangen en je matras te beschermen.

Ben je zwanger, of wil je graag zwanger worden?
Wij staan je graag bij met advies!

Contact opnemen