Wanneer bel je de verloskundige?

Wat we hieronder beschrijven zullen we met jou en je partner bespreken als je ongeveer 32-34 weken zwanger bent tijdens een daarvoor speciaal geplande controle. Vóór deze controle hebben we je informatie meegegeven over het geboorteplan en je gewezen op onze brochures over de bevalling in het algemeen, houdingen en pijnbestrijding, zoals je ook op deze website kunt vinden.

Tussen 37 en 42 weken mag je bevallen. Een bevalling kan het kind in deze periode normaal gesproken goed aan. De volgende adviezen gelden dus ook voor deze periode. Indien je denkt dat de bevalling is begonnen voor de 37e week, moet je direct bellen en hoef je niet te wachten tot de adviezen die we hieronder zullen geven.

Alle adviezen die hier beschreven worden, bespreken we uitgebreid met jullie rond de 34e week van de zwangerschap. Weet dat je ons altijd MAG bellen; als jij vindt dat je ons nodig hebt, bel ons dan!

Er zijn een aantal situaties waarin je ons MOET bellen:

  • Weeën: bel ons als je een uur lang weeën om de 3-5 minuten hebt. Het kan zijn dat we tijdens het spreekuur iets anders met je hebben afgesproken omdat je vorige bevalling bijvoorbeeld heel snel is gegaan.
  • Het breken van de vliezen:
    • direct bellen bij groen, bruin of geel vruchtwater of als het hoofdje niet ingedaald was tijdens de laatste controle
    • Is het vruchtwater helder en het hoofdje goed ingedaald de laatste controle en heb je nog geen weeën, laat het ons dan weten in de loop van de dag dan komen we thuis bij je langs. Als je vliezen ’s nachts zijn gebroken dan graag rond een uur of negen ’s morgens.
  • Bloedverlies: bellen indien je helderrood bloed verliest en het is meer dan een menstruatie.
  • Minder leven voelen: bellen indien je de baby minder voelt dan voorheen en je jezelf hier zorgen over maakt of je helemaal geen beweging meer voelt van je baby.

Ben je zwanger, of wil je graag zwanger worden?
Wij staan je graag bij met advies!

Contact opnemen