Als je een miskraam hebt gehad of bij de echo slecht nieuws hebt gekregen, dan is dat ontzettend verdrietig. Waarschijnlijk ben je erg geschrokken. Soms verwachtte je het totaal niet en soms was je al bang dat het niet goed zat. Hoe dan ook, je kindje verliezen hoe groot of hoe klein ook heeft impact. Soms klein, maar meestal groot.
Op deze pagina besteden we voornamelijk aandacht aan de situatie wanneer een miskraam is vastgesteld. Niet aan bloedverlies of buikpijn, kijk hiervoor op de pagina’s buikpijn en bloedverlies.
Klik hier voor onze eigen folder met informatie over een miskraam en een overzicht met uitleg over hoe het verder gaat de komende periode.
De informatie die je hieronder kunt vinden hebben we van Miriam van Kreij en haar website miskraambegeleiding.nl
Een miskraam heeft emotionele impact
Veel vrouwen hebben na een miskraam een moeilijke tijd. Het verliezen van je kindje heeft vaak meer impact dan ze vooraf kunnen bedenken. Dat geldt voor vrouwen én hun partners.
De miskraam betekent bijvoorbeeld dat je toekomst er ineens anders uitziet dan je dacht.
Misschien vraag je je af waarom het mis ging. Het kan een troost zijn om te weten dat de zwangerschap vanaf het begin al niet in orde was. Dat de miskraam dus een natuurlijk en logisch gevolg was. Maar naast deze feitelijke verklaring, denk je misschien dat je iets had kunnen doen of laten om dit te voorkomen. Hoe begrijpelijk ook, schuldgevoelens zijn niet terecht.
Ook goed om te weten: er is geen tijd aan te geven tot het verdriet over is. Ieder beleeft het anders. Ieder doet het anders. Gun jezelf wat jij nodig hebt. De tips hieronder kunnen helpen.
Wat kun je doen om je miskraam goed te verwerken?
En merk je dat je energie niet terugkomt? Of dat je maar blijft piekeren? Zoek dan hulp om je miskraam te verwerken. Dit is niet iets om te verwaarlozen. Zoek begeleiding die bij jou past.
Op www.miskraambegeleiding.nl vind je gratis praktische hulpmiddelen: