Miskraam

Als je een miskraam hebt gehad of bij de echo slecht nieuws hebt gekregen, dan is dat ontzettend verdrietig. Waarschijnlijk ben je erg geschrokken. Soms verwachtte je het totaal niet en soms was je al bang dat het niet goed zat. Hoe dan ook, je kindje verliezen hoe groot of hoe klein ook heeft impact. Soms klein, maar meestal groot.

Op deze pagina besteden we voornamelijk aandacht aan de situatie wanneer een miskraam is vastgesteld. Niet aan bloedverlies of buikpijn, kijk hiervoor op de pagina’s buikpijn en bloedverlies.

Klik hier voor onze eigen folder met informatie over een miskraam en een overzicht met uitleg over hoe het verder gaat de komende periode.

De informatie die je hieronder kunt vinden hebben we van Miriam van Kreij en haar website miskraambegeleiding.nl

 

Een miskraam heeft emotionele impact
Veel vrouwen hebben na een miskraam een moeilijke tijd. Het verliezen van je kindje heeft vaak meer impact dan ze vooraf kunnen bedenken. Dat geldt voor vrouwen én hun partners.

De miskraam betekent bijvoorbeeld dat je toekomst er ineens anders uitziet dan je dacht. 

Misschien vraag je je af waarom het mis ging. Het kan een troost zijn om te weten dat de zwangerschap vanaf het begin al niet in orde was. Dat de miskraam dus een natuurlijk en logisch gevolg was. Maar naast deze feitelijke verklaring, denk je misschien dat je iets had kunnen doen of laten om dit te voorkomen. Hoe begrijpelijk ook, schuldgevoelens zijn niet terecht.

Ook goed om te weten: er is geen tijd aan te geven tot het verdriet over is. Ieder beleeft het anders. Ieder doet het anders. Gun jezelf wat jij nodig hebt. De tips hieronder kunnen helpen.

Wat kun je doen om je miskraam goed te verwerken?

  • Neem serieus wat je voelt. Alles is oké. Verdriet, gemis, schuldgevoel, ongeloof, boosheid, een gevoel van leegte. Misschien voel je ook berusting of zelfs opluchting. Dat kan. Niks is gek.
  • Praat erover. Misschien met een vriendin, met je partner, met je zus of een buurvrouw. Of met ouders die hetzelfde hebben meegemaakt. Natuurlijk ben je ook welkom bij je verloskundige.
  • Weet dat je partner de miskraam hoogstwaarschijnlijk anders beleeft en anders verwerkt dan jij. Dat is okay. Het is waardevol als jullie erover kunnen praten, met elkaar en met anderen.
  • Doe wat goed voelt voor jou. Op het moment dat het voor jou klopt. Zet een mooi beeldje in je kast. Plant een boom in je tuin. Kies een sieraad als herinnering. Schrijf je ongeboren kind een brief. Brand geregeld een kaarsje. Of doe iets heel anders, maar kies wat bij jou, bij jullie, past.
  • Lees erover. Op facebook zijn er besloten groepen waar je over je ervaring kunt schrijven.
  • Vertel je eventuele andere kind(eren) erover. Er zijn bijvoorbeeld mooie prentenboeken om met jonge kinderen te lezen.

En merk je dat je energie niet terugkomt? Of dat je maar blijft piekeren? Zoek dan hulp om je miskraam te verwerken. Dit is niet iets om te verwaarlozen. Zoek begeleiding die bij jou past.

Op www.miskraambegeleiding.nl vind je gratis praktische hulpmiddelen:

  • Een checklist om te zien of je klachten mogelijk te maken hebben met je miskraam.
  • Tips en een handig stappenplan om je levende kind(eren) te vertellen over de miskraam.
  • Suggesties om het gesprek met je partner op een prettige manier te voeren.
  • En vele ervaringsverhalen van vrouwen met één of meer miskramen.

Ben je zwanger, of wil je graag zwanger worden?
Wij staan je graag bij met advies!

Contact opnemen